Projekt ProZDRAV 2 »Z ozaveščanjem, promocijo in sodobnimi orodji do zdravih in varnih delovnih mest« je na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja na delovnem mestu v letu 2015 in 2016 finančno podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

V okviru projekta ProZDRAV 2»Z ozaveščanjem, promocijo in sodobnimi orodji do zdravih in varnih delovnih mest« je 16. junija 2016 v prostorih Razvojnega centra IKTS v Žalcu potekal tradicionalni posvet združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije z sekretarji in strokovnimi sodelavci obrtno-zborničnega sistema.
Letošnji posvet je bil namenjen predvsem ozaveščanju in promociji varnosti in zdravja na delovnem mestu. Predstavljeno in vzorčno testirano je bilo spletno orodje za izdelavo „Načrta za promocijo zdravja na delovnem mestu (NpZdM)”, ki bo omogočalo brezplačno izdelavo NpZdM od jeseni dalje. Predstavitev in testiranje so opravile sodelavke Razvojnega centra IKTS Žalec pod vodstvom ga. Alenke Ribič.
V pripravi so tri nova interaktivna spletna orodja OiRA za oceno tveganja na delovnem mestu za mikro in mala podjetja. V sklopu projekta bodo izdelana orodja za dejavnost avtoseviser, dejavnost slikopleskar, črkoslikar in fasader ter za dejavnost elektro instalacij. Orodja in njihovo uporabo je predstavila ga. Nataša kramar, razvijalka orodij OiRA.
Sledlia je praktična delavnica namenjena dobrim in zdravim odnosom na delovnem mestu. Delavnico na kateri so udeleženci aktivno sodelovali je izvedla ga. Anak Zajc, ki je tudi avtorica priročnika „Soustvarjanje zdravih odnosov v delovnem okolju –primeri in rešitve”. Udeleženci so bili razdeljeni v skupine in vsaka skupine je predstavila po eno dobro in eno slabo izkušnjo odnosov na delovnem mestu.
Da ne bi o varnosti in zdravju na delovnem mestu in promociji zdracvja le govorili pa je bilo poskrbljeno med posameznimi predstavitvami in delavnicami. Kineziolog g. Miloš Kalc je izvedel z udeleženci vaje za razgibavanje, nutricistka ga. Damijana Presečnik nam je pripravila zdrave napitke –smutije in tekmovanje udeležencev v pripravi smutijev. Pod vodstvom psihologa g. Iztok Žilavca so udeleženci izvedli vajo za sproščanje, da so se po napornem in informacij polnem dnevu sprostili.
Posvet se je zaključil z dogovori o nadaljnem sodelovanju in skupnem delu in zavezo, da bomo promociji zdravja na delovnem mestu posvetili še več pozornosti.